Monday, September 13, 2010

Betonitolpan valu

Päätin lähteä kokeilemaan onneani tolpan alustan suhteen. Kuten mainitsin aiemmin, lähdin tekemään tolppaa n. 10-15cm paksulle betonilaatalle, joka oli ollut tiiligrillin pohjana. Tämä on vastoin kaikkia ihanteita, myös omiani; tolppahan pitäisi aloittaa syvältä maan sisältä routaongelmien välttämiseksi. Päädyin kuitenkin tähän ratkaisuun a) laiskuuttani ja b) siksi, että laatta oli 15 vuodessa "löytänyt paikkansa" eli se oli erittäin jämäkän tuntuinen enkä ollut huomannut sen liikkuvan keväisin. Ajattelin, että voin myöhemmin lastata vielä laatalle painoa lisävakauden löytämiseksi.

Sahattuani valuputkelle kannen, minulle jäi levynpala, jossa oli sopivan kokoinen reikä (valuputken halkaisijainen). Tästä sain oivan tuen putkelle.

Valuputken tukeminen oli välttämätöntä, jotta se olisi pysynyt paikallaan ja suorassa, kun laitoin betonia sisään. Tässä kuvassa näkyy kyhäämäni tuenta:

Vahvistin tolpan kolmella 8mm harjateräksellä, jotka iskin syvälle betonilaattaan

Täytettyäni putken betonilla ja vatkattuani sitä aikani harjateräksellä, asensimme poikani kanssa kannen perusputteineen paikalleen samalla sitä hytkyttäen, jotta betoni asettuisi hyvin pulttien ympärille. Kannen suuntaus oli määritetty ja merkitty jo aiemmin kompassin kanssa, jotta terästolppa olisi mahdollisimman hyvin pohjois-eteläsuunnassa.



Lopuksi vielä tarkistettiin suoruus - passissa on!


Parin päivän kuluttua tuet irroitettiin ja valuputki revittiin pois (putki oli todella pehmeä sateessa, sehän on pahvia). Lopputuloksena saatiin puolen metrin betonitolppa (halkaisija 25 cm), jossa pultit ovat juuri oikeilla kohdilla.

No comments:

Post a Comment